Att bluffa i poker som spel taktik

 

Bluffen som taktik i poker.
Först och främst ska vi konstatera att poker är ett spel om pengar inte ett kortspel. Det vill säga att poker inte är ett spel där bästa handen alltid vinner potten. Den bästa handen har ofta lagt sig om spelet har varit aggressivt nog. Att bluffa är ett sätt att spela poker med sina pengar snarare än sina kort.

I poker är det väldigt viktigt att inte bli förutsägbar utan att variera sitt spel. Att bluffa är ett sätt att variera spelet genom att ”överbetta” sina kort. Rätt valt tillfälle och rätt valda motståndare gör det till en kalkylerad risk. Bluffens effekt är väldigt begränsad i fixed limit men i no limit är det ett viktigt taktiskt vapen som bör användas men med omdöme.
Att välja motståndare för en bluff.
Leta upp passiva och försiktiga spelare som du bedömer har en benägenhet att lägga sig. Spelare som synar från sena positioner eller från lilla blind är också potentiella offer för en bluff. Även med lite svagare kort kan du våga höja vid sådana lägen. Det ger dig även en styrka i att motspelarna blir mindre benägna att stjäla dina blinds eftersom du upplevs som aggressiv.

En motståndare som indikerar svaghet i sin satsning är också ett potentiellt läge för en bluff. Ligger det stegdrag eller färgdrag ute på bordet och du tror att motståndaren ligger och synar kan det vara värt en bluff som förstör personens pott odds. Var försiktig om potten är stor och du verkligen inte har något.

Undvik att bluffa en ”Calling station” de kommer att syna dig även på ett mellanpar.
Undvik att försöka bluffa många motståndare oddsen att lyckas minskar drastiskt med antalet deltagare.
Att välja tillfälle för en bluff.
Det finns många tillfällen då en bluff är ett lämpligt vapen men de flesta duktiga spelare känner igen dem och risken att bli utsatt för en höjning finns alltid. Kolla dina motståndare och spela dina bluffar mot rätt spelare.

Positionen får en omvänd fördel när det gäller att spela en bluff eftersom du som bluffar vill göra det från en tidig position. Har du höjt preflopp och satsar rejält efter floppen har du ett psykologiskt övertag. Det vill till att motspelaren har en riktigt bra hand för att han ska syna eller höja. Det är ofta värt att pröva när du har ont om chips i en turnering att syna en höjning när du har big blind och sedan satsa all in som första person. En chansning som ofta går hem.

Att satsa när det har kommit ut en skräpflopp utan höga kort eller steg- eller färgdrag är också ett vanligt tillfälle.

Har din motspelare synat dig när det ligger steg- eller färgdrag ända fram till rivern och inget kommer ut kan det också vara ett bra läge för en bluff.

I slutet på turneringar är det ofta nödvändigt att spela aggressivt och bluffa och halvbluffa eftersom blindsen har ett så högt värde. Men alltid när du försöker en bluff så tar du en risk att bli synad så gör det inte till en vana att göra det med en för stor del av dina pengar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *